fridaforskolamolnlycke.blogg.se

Den här bloggen handlar om Frida förskola i Mölnlyckes medverkan i EU-projketet Science outside the classroom. Vårt förhoppning med bloggen är att den ska kunna medföra inspiration och idéer till både förskolor eller andra intresserade människor med ett brinnande intresse för utomhuspedagogik.

Ljud

Vi har startat igång det nya ämnet i vårt Scince-projekt ”LJUD”! Tillsammans med barnen har vi skapat tankekartor, där barnen i de olika åldrarna kunde berätta om vad de har för erfarenhet av just ljud. Många av barnen talade om de ljud som finns omring oss, te.x ljud från trafiken utanför förskolan, eller från barnen från skolan. Vi staratde ämnet med att gå på en "tyst promenad" där syftet var att identifiera vilka ljud vi kunde upptäcka. Under promenaden hittade vi en tunnel där många vi kunde förstärka ljud, vi skapade eko.

 
 
I en annan aktivitet skapades möjligheter för vår grupp att identifiera ljud genom ett "Ljud-Bingo" Här fick gruppen lyssna till olika ljud och skulle sedan para ihop ljudet med rätt bild 
 
När ämnet Ljud påbörjades skapades tankekartor tillsammans i de olika åldersgrupperna och i den yngre gruppen pratade vi deras erfarenheter av ljud. Här pratade barnen om ljud från instrument så vi skapade instrument av sådant som vi hittade i vår närmiljö i skogen. Barnen samalde in material som de trodde att vi kunde både skapa ljud samt intstrument med. Vi torkade materialet och sedan fick barnen ösa ner de olika materialen i toalettrullar som fungerade som marackas. Som avslutning på ljud avslutade vi med en sångsamling ute i skogen med våra instrument.